Volkswagen-veteraan Ferdinand Piëch en de familie Porsche gebruiken het dieselschandaal om hun positie binnen het concern te verstevigen. Analist Arne Petimezas van beursmakelaar AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.
1. Volgens The Wall Street Journal is Volkswagen-patriarch Ferdinand Piëch over het spreekwoordelijke lijk van de in ongenade gevallen Martin Winterkorn teruggekeerd bij het Wolfsburgse autoconcern. De krant schrijft dat Piëch triomfantelijk in zijn knalrode Bentley het fabrieksterrein in Wolfsburg liet oprijden door zijn vrouw Ursula, precies één dag nadat Winterkorn zijn functie als bestuursvoorzitter had neergelegd.
Om zijn punt te maken kocht Piëch op dezelfde dag dat hij in Wolfsburg arriveerde nog eens 4,4 miljoen aandelen VW met stemrecht via de Porsche-holding, het investeringsvehikel van de families Piëch en Porsche. Het stemrecht van de holding in VW steeg daardoor naar 52,2 procent.
Volkswagen wordt nu geleid door twee topmannen die “dichtbij” de families Piëch en Porsche staan: topman Matthias Müller en aankomend president-commissaris Hans Dieter Pötsch. Piëch moest in april dit jaar het onderspit delven toen hij in een mislukte putsch in de bestuurskamer Winterkorn probeerde te wippen. Dat kostte Piëch zijn voorzitterschap. Achteraf gezien mag Piëch blij zijn, want het dieselschandaal had zeker ook zijn kop gekost als hij nog voorzitter was geweest.
2. Shell-topman Ben van Beurden ziet zich weer genoodzaakt zijn aandeelhouders nogmaals op het hart te drukken dat zij geen nacht slaap hoeven te verliezen over het dividend. Van Beurden zei in door persbureaus voorgepubliceerde toespraak dat olieprijzen lange tijd laag zullen en dat Shell daarom “alles uit de kast aan het halen” om het dividend veilig te stellen. Van Beurden wees er nog eens op dat Shells balans stevig is met een relatief hoog eigen vermogen en weinig schulden. Met andere woorden, Shell kan zich in de schulden steken om aandeelhouders tevreden te houden en het dividend niet te verlagen.
3. Naar verluidt botert het niet meer tussen ’s werelds grootste bierbrouwer AB InBev en zijn overnameprooi SABMiller. Volgens de New York Post overweegt SABMiller het overnamebod van AB InBev als vijandig te bestempelen en te gaan aanvechten. De krant baseert zich natuurlijk op anonieme bronnen. The Times meldde vorige week dat AB InBev een overnamebod van 70 miljard pond wil uitbrengen op SABMiller, de nummer twee op de wereldwijde bierbrouwmarkt. Volgens The Times verliep het overleg tussen de twee brouwers "vriendelijk".
4. De Griekse staatsschuld nadert volgend jaar bijna 200 procent van het nationaal inkomen, maar dat is geen aanleiding voor premier Alexis Tsipras om af te zien van zijn plan om Griekenland binnen afzienbare tijd te laten terugkeren naar de kapitaalmarkt. Uit de voorlopige begroting blijkt dat de staatsschuld in 2016 uitkomt op 192 procent van het nationaal inkomen. In 2009, voordat Griekenland in de noodcarrousel belandde, bedroeg de staatsschuld 127 procent van het nationaal inkomen, ruim twee keer de Europese limiet van 60 procent.
Tsipras zei maandag in het parlement dat als Griekenland de afspraken voor de noodsteun naleeft, het land in 20 maanden tijd weer obligaties kan verkopen aan beleggers. Beleggers zullen dat papier zonder meer kopen, alhoewel de rentevergoeding fors zal zijn. Als Griekenland braaf doet wat de schuldeisers zeggen, zal de ECB namelijk Griekse staatsobligaties opkopen als onderdeel van het 1,1 biljoen euro grote obligatieaankoopprogramma.
ECB-aankopen betekenen dat beleggers minder zwaar zullen tillen aan Griekenlands belabberde economie, torenhoge werkloosheid en krankzinnig hoge staatsschuld die de eurozone ‘dragelijk’ maakt door op de noodleningen de rente laag te houden en de looptijden extreem lang.
5. Superbelegger Bill Gross, tot niet lang geleden de koning van de obligatiemarkt, is bearish op aandelen en denkt dat u beter naar de zijlijn kan gaan door uw aandelen te verkopen. Volgens persbureau Bloomberg zei Gross naar aanleiding van de tegenvallende Amerikaanse banencijfers van vrijdag dat aandelen op Wall Street nog eens 10 procent kunnen dalen. Vanwege de correctie van afgelopen zomer zouden aandelen daardoor in een bear market terecht komen.
“Er komen meer slechte [economische] cijfers en als je een bear markt definieert als een correctie van 20 procent [ten opzichte van de top], op een gegeven moment – in zes of 12 maanden tijd – zullen we een klassieke bear markt zien, dus een daling van nog eens 10 procent,” zei Gross. Gross wees er op dat bedrijfswinsten vlak zijn en dat grondstofgerelateerde fondsen het zwaar te verduren hebben vanwege de forse daling van grondstofprijzen.
6. Duitsland ondervindt steeds meer de gevolgen van de kwakkelende economie in opkomende landen. Fabrieksorders daalden in augustus onverwacht met 1,8 procent ten opzichte van juli, terwijl gerekend was op een stijging van een half procent. In de afgelopen twee maanden zijn fabrieksorders met 4 procent gedaald, ondanks dat de vraag uit de eurozone in een sterker tempo toenam.
7. Europese aandelen maakten vanochtend een pas op de plaats nadat de AEX in de opluchtingsrally van de afgelopen zo’n 6 procent won. Economisch nieuws blijft overwegend tegenvallend, maar dat geeft beleggers juist hoop dat centrale banken meer of langer stimulerend beleid zullen voeren. Vanwege de teleurstellende Amerikaanse banencijfers van afgelopen vrijdag verwachten beleggers dat de Fed nog tot maart 2016 wacht met het verhogen van de rente.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl